Erfgoed Berla

Welkom op de website van Berla

De erfgoedkring van de huidige gemeente Meise

HomeArchief

Archief

Beetje bij beetje wordt de inventaris van ons archief aangevuld op deze website. Digitale versies worden toegevoegd. De achterliggende software die we hiervoor gebruiken, heet Omeka. Deze brengt een woordenschat en een zoekmachine mee, die we aan de hand van voorbeelden zullen uitleggen verder op deze pagina.

Indien je liever door het archief bladert dan een zoekmachine gebruikt, kan dat via onderstaande links:

Woordenschat

Een archiefstuk wordt door Omeka een Item genoemd. Items kunnen gegroepeerd worden in Collecties. Zo hebben we het item "Het Klooster en Hof te Nieuwenrode", dat deel uitmaakt van de collectie "Publicaties". Elk item bevat metadata, zoals Titel, Maker, Taal,... Omeka werkt standaard met de beschrijvingsstandaard Dublin Core. Deze standaard omvat het overgrote deel van metadatavelden die we hier gebruiken. Af en toe voegen we daar nog velden aan toe. Een voorbeeld hiervan is het veld Locatie, dat onder het Item Type "Archiefstuk" zit. Dit veld laat ons toe te specifiëren waar een bepaald item zich bevindt in ons fysisch archief.

Zoekmachine

Laten we nu als voorbeeld op zoek gaan naar meer informatie over Boechout. Hiervoor gebruiken we de zoekfunctie rechtsboven: Na het invullen van "Boechout", drukken we op Enter. Hierdoor gaat Omeka in elk metadataveld van elk item in het archief, alsook in elke losse pagina op deze website, op zoek naar het woord Boechout.

 Op moment van schrijven krijgen we vijf resultaten, zoals te zien is in onderstaande figuur. Merk op dat het laatste item, de "Berla Nieuwsbrief - Augustus 2014", een pagina-icoontje heeft. Dit wilt zeggen dat er een digitale versie van beschikbaar is.

 Resultaten 1

 

Laten we nu geavanceerdere zoekopdracht uitvoeren. Hiervoor drukken we eerst op de drie puntjes rechtsboven. Daarna verschijnen de volgende opties:

Om nog meer opties te krijgen, drukken we verder op "Advanced Search". Dit brengt ons op een pagina waarbij we de zoekopdracht kunnen beperken tot bepaalde velden. Dit kan bijzonder nuttig zijn als je bijvoorbeeld informatie zoekt over Wolvertem. In dat geval heb je geen boodschap aan alle Berla-tijdschriften die hoe dan ook "Wolvertem" in hun titel dragen, zonder dat er een artikel in staat over Wolvertem. Het is dan nuttiger om naar items te zoeken die "Wolvertem" in hun beschrijving bevatten.

Nog interessanter wordt het als we combinaties maken. Om extra beperkingen toe te voegen, drukken we op "Voeg een veld toe". We zoeken bijvoorbeeld naar items over Meise die niet in het Nederlands geschreven zijn:

 

Hiermee vinden we het item "Die Schlösser in Meysse bei Brüssel - Nach dem Werk "Le domeaine Royal de Bouchout et ses Châteaux" von Edwin Ganz".